RETSEPT: Sigahea haugikotlet

1 kg haugifileed (võib asendada ka mõne muu valge kalaga)
200 g läbikasvanud sealiha
5 spl riivsaia
5 spl nisujahu
2 muna
1 punt tilli
1 punt peterselli
Maitsestamiseks soola ja musta pipart, aga võib ka kasutada näiteks viie pipra segu.
Praadimiseks õli.

Haugi liha on tuim, kuid haugikotletid on mu lemmikud. Nende valmistamine nõuab küll natuke mässamist, aga tulemus on selline, mis ei jäta kedagi ükskõikseks.
Nimetatud mässamine on eelkõige seotud hakklihamasinaga, sest nii haugifileed, sealiha kui ka till ja petersell tuleb kaks korda masinast läbi lasta, et võimalikud kalaluud ja maitsetaimede varred muutuksid ühtlaseks kotletimassiks ja ei häiriks kedagi söömisel.
NB! Ärge kasutage kalafilee purustamiseks köögikombaini lõiketerasid, sest tulemuseks võite saada kalapasta ja seeläbi kannatavad nii kotleti struktuur kui maitseomadused.
Kui hakklihamasin on oma töö teinud, lisage riivsai, jahu, muna ja maitseained ning sõtkuge kotletitainast seni, kuni see hakkab „naksuma“. Sõtkumise ajal imevad jahu ja riivsai üleliigse niiskuse endasse.
Seejärel ajage pann kuumaks ja asuge praadima, tehes supilusika abil kotletitaignast väikesed pätsikesed. Mina veeretan taigna kõigepealt peopesas palliks ja siis vajutan laiaks, aga eks igal kokal omad nipid.
Kotlet on hea variant ka kala säilitamiseks. Praetud kotlet säilib külmikus mitu päeva ja sügavkülmas võib neid vabalt hoida paar kuud, aga kes ikka nii head rooga tahab nii kaua sügavkülmas peita.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Lisa oma mõtted siia täis kõhu ja hea tujuga!