Jäätunud kalaga kaasneb siiski rida probleeme koka jaoks – aeganõudev
sulatamine, muutused liha struktuuris ja maitses ning liigne niiskus.
Miks ma kirjutan aeganõudev sulatamine, kui mikrouunis on
võimalik seda sulatamisrežiimi kasutades suhteliselt kiiresti teha? Aga
sellepärast, et kiire sulatamine lõhub kala ja osadel uunidel on sulatamis- ja
küpsetusrežiimi vahel vaid õrn piir, nii et sulatamise asemel toimub hoopiski
kerge küpsetamine. Sellepärast tuleks eelistada aeglast sulatamist ja näiteks
kalafilee juba eelmisel päeval sügavkülmast külmikusse sulama tõsta. Kusjuures
isiklik kogemus ütleb, et hea külmik hoiab kala üle öö jääs ja lõpuks peab
ikkagi selle toatemperatuuril ära sulatama.
Kui nüüd kalafilee on sulanud, siis tuleks ta võimalikult
kuivaks saada, kasutades majapidamispaberit. Olen kuulnud, et mõned kavalpead pruugivad
ka sulatatud kraami kuivatamise jaoks salatikuivatit, kuid ei ole ise
proovinud.
Fakt on aga see, et kokkamiseks sügavkülmast ülesturgutatud
kalafilee jääb enamasti vesiseks ja paljud on pidanud ahjus kala küpsetades pettuma –
maitsetu ja vesine kalatükk pole just parim suutäis mõnusaks lõunaks või
õhtusöögiks. Eriti hullu tulemuse saate, kui panete ahju küpsema jäätunud fileepalad.
Mida siis teha, et külmutatud kalafileest asja saaks?
Üldiselt on võimalusi palju: lisada tükeldatuna kalasupile või pajaroale,
lisada ahjuvormile, paneerida ja praadida (paneerida, kergelt praadida ja
küpsetada ahjus), teha kalakotlette või friteerida taignas. Kõik need
võimalused aitavad peita külmutatud kala tuima maitset ning kaotada
sulamisveest tingitud niiskust. NZPGWTJA
Külmutatud kalafilee vajab oskuslikku käitlemist, et sellest asja saaks. |
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar
Lisa oma mõtted siia täis kõhu ja hea tujuga!